Femei in IT
Trenduri Purple in Business Intelligence


La prima vedere, Tehnologia Informaţiei pare un domeniu acaparat de bărbaţi. Pe de altă parte, chiar şi femeile recunosc faptul că li se pare inaccesibil, rigid şi anost, preferând să se dedice oricând unor industrii creative. Lucrurile se schimbă când vine vorba de Business Intelligence, este de părere Elena Unciuleanu, Executive Manager & Purple Expert la Reporting Center.

Primul meu proiect de Business Intelligence a apărut odată cu criza economică din 2008: fiind pe pierdere, o bancă din România a dorit să afle profitabilitatea fiecărei sucursale, analizând veniturile câştigate din fiecare produs bancar în funcţie de profilul clienţilor săi. Pe baza rezultatelor furnizate de noi, conducerea băncii a decis să închidă sucursalele care nu erau rentabile şi astfel, în anul următor, banca a ieşit pe profit. Faptul că am văzut impactul pe care munca mea îl poate avea în economie m-a fascinat şi de atunci am rămas loială acestui domeniu, încercând permanent să creez soluţii software eficiente, care să permită luarea unor decizii la nivel înalt prin cunoaşterea deplină a situaţiei reale.

App

Business Intelligence nu este o disciplină clasică din IT. Ea reprezintă, de fapt, arta de a transforma datele în informaţii. Pentru a reuşi acest lucru trebuie să treci dincolo de barierele unei profesii. A fost nevoie să ies din zona mea de confort, cea de tehnician IT, şi să înţeleg în profunzime procesele, tacticile şi strategiile specifice fiecărui business în parte. Am devenit, inevitabil, cobai la transformarea unor profesii.

Aşa s-a născut, practic, în Business Intelligence, expertiza de tip Purple. Un expert de tip Purple îmbină două perspective independente, cunoscând două limbaje primare: business (albastru) şi IT (roşu). Preia informaţia din business şi o traduce în limbaj IT unificând două tabere care, în general, nu colaborează, nefiind constrânse de aceiaşi factori: presiune, deadline sau provocări. Un Purple deţine o reputaţie solidă în ambele departamente şi poate trece dintr-o parte în alta cu uşurinţă. Versatilitatea lui creează impact imediat deoarece este obişnuit cu implementări paralele, îmbrăţişează schimbarea la proiecte în derulare şi permite beneficiarilor să se răzgândească şi să reformuleze cerinţele pe măsură ce proiectul avansează.

În contextul în care soluţiile clasice din implementările IT sunt încă focalizate pe îngheţarea specificaţiilor şi pe controlul strict al modificărilor de cerinţe, nu este de mirare ce spun statisticile: conform Gartner, peste 70% dintre proiectele de Business Intelligence eşuează.

Abordarea cu care noi am avut succes a fost mereu aceeaşi: asemenea unei trupe de comando, lansăm în implementare o echipă formată din 5-7 persoane Purple care livrează rapid, iar pe baza feedbackului primit clarifică cerinţele şi rafinează rezultatele.

În dinamica actuală de business este o naivitate să credem că documentarea solidă a specificaţiilor în prima parte a proiectului elimină riscurile de apariţie a excepţiilor pe parcurs şi de aceea, diminuând etapa de analiză iniţială, păstrăm timp pentru a mări etapa de testare iterativă. Adesea contestată de către project manageri ca fiind atipică şi necuantificabilă, metoda Purple are rezultate palpabile. Pentru a deveni Purple, însă, e nevoie să depăşeşti graniţele unei profesii, să fii deschis să înţelegi întreg ansamblul şi să accepţi că nu e nicio tragedie să interpretezi greşit, atâta timp cât îţi asumi să stai pe baricade până iese!

Business Woman Magazine September 2016